York en Hereford round 2014

Op zondag 6 juni is deze mooie en gezellige wedstrijd geschoten. Deze wedstrijd telt tevens mee voor het nederlandse kampioenschap voor de traditionele schutters.
Er hadden zich een dertig tal schutters ingeschreven en die hoopten op een mooie dag! Maar……dat viel nog te bezien, volgens de weersvoorspellingen waren buien en harde wind te verwachten!


Buiten de longbows deden ook bare- en flatbows mee, deze telden echter niet mee voor het Nederlandse Kampioenschap.
Om acht uur waren we met een paar vrijwilligers bezig met het opbouwen van de baan. Drie afstanden waren er te schieten, voor de York, dat zijn de heren, was het 100, 80 en 60 yard. Voor de Hereford, dat zijn dan de dames, waren de afstanden 80,60 en 50 yard. Veel schieten, te weten 72, 48 en 24 pijlen!


Om half tien kon de wedstrijdleider de baan vrij geven voor de eerste serie van zes proefpijlen waarna de start van de eerste serie. Na 36 pijlen even een korte pauze voor een hapje en een drankje. Eén schutter had pech, zijn boog scheurde. Gelukkig woonde hij vlakbij en maakte van de pauze gebruik om snel een andere boog te halen. Ondertussen was men in de kantine bezig met de bereiding van de broodjes Ham, Kaas, kroket en natuurlijk de frikandel ;-).


Nadat de eerste serie van 72 pijlen geschoten waren, even een pauze van een half uurtje voor een hapje en een drankje. Hierna de start van de tweede serie, bestaande uit 48 pijlen, die geschoten dienden te worden.
Stacks Image 283
Kort na de start van deze ronde werd de wedstrijd even gestaakt omdat een flinke bui roet in het eten gooide. Maar na deze korte onderbreking werd de rest van de 48 pijlen geschoten. Na aanpassing van de laatste afstand diende er nog 24 pijlen geschoten te worden. En zodoende klonk het laatste fluitsignaal om drie uur! 150 pijlen maal 30 schutters waren richting de doelen gevlogen en die hadden het weer erg zwaar te verduren gehad!
De vlaggetjes en scoreborden werden verschillende malen geraakt. Ook de bokken hadden het weer zwaar te verduren en verdienen nu wel enige aandacht van de reparatieploeg. Na het verzamelen van de scorebriefjes kon de wedstrijdleider Gudrun de uitslag berekenen, terwijl de opbouw/opruimploeg alles weer netjes aan het opruimen was. Ondertussen was het erg gezellig in het clubgebouw en de mensen achter de bar hadden het weer druk. Na een half uurtje was de einduitslag gereed. Maar voordat de wedstrijdleider de uitslag bekent maakte, bedankte zij alle vrijwilligers vandaag zoals de barbezetting, de bouwploeg.
Maar nu de uitslag van de wedstrijd:

Heren Longbow.
1e plaats, de meeste treffers Maarten Porsch
2e plaats, de meeste punten: Jan de Goede.
3e plaats, het meeste goud: Ernie Breuer.

Heren Bare- en Flatbow.
1e plaats, de meeste treffers: Frank Rose
2e plaats, de meeste punten: Roy Faas.
3e plaats, het meeste Goud: Ron Timmermans.

Dames Bare- en Flatbow.
1e plaats, de meeste treffers: Judith Porsch.
2e plaats, de meeste punten: Marika van het Loo
3e plaats, het meeste Goud: Edmée Boerrigter.

Junior Longbow.
Nick Schagen

Het mooiste goud.
Dit is een prijs voor de schutter die op de grootste afstand zijn pijl het dichts bij het kruisje plaatst, dat is bij de dames Judith Porsch met 42 mm. geworden.
Bij de heren was Maarten Porsch hij plaatste zijn pijl op maar 22 mm van het kruis!

Stacks Image 6174