HBSV Achilles Alkmaar


De Portsmouth Round, International Postal Archery Competition


De Portsmouth Round (kortweg de Postal genoemd) is een wedstrijd die geschoten wordt op je eigen vereniging waarbij de scores naar een centrale wedstrijdleider worden gestuurd. Vroeger deed dit men per post vandaar de benaming Postal. Tegenwoordig gebruiken we daar moderne communicatiemiddelen voor.

De wedstrijd bestaat uit twee rondes van 30 pijlen op 18 meter met vooraf 6 proefpijlen voor de eerste ronde. Er wordt geschoten op het 60cm (25 mtr) blazoen waarbij de normale telling wordt gehanteerd. (1 tot en met 10).


Er worden 5 wedstrijden geschoten, 1 per maand in de maanden november, december, januari, februari en maart. Iedere vereniging kan zelf bepalen wanneer de wedstrijden geschoten worden mits de uitslag uiterlijk de 25
e van de maand bij de wedstrijdleider aanwezig is.

De competitie is voor zowel de individuele schutter als voor de vereniging.

Individueel kunnen zo veel mogelijk deelnemers per vereniging meedoen.

Voor de verenigingsprijs tellen per wedstrijd de hoogste 6 scores per verenigingsdeelnemer, ongeacht de discipline. Deze totalen worden na vijf wedstrijden opgeteld en de vereniging met het meest aantal punten wint de verenigingsprijs.


Individueel zijn er in elke categorie zijn twee certificaten (prijzen) te verdienen. Een certificaat is er voor degene met het hoogste puntentotaal na 5 wedstrijden en een certificaat voor degene die de meeste punten in 1 wedstrijd heeft geschoten.


Daarnaast wordt er ook een handicap systeem gehanteerd waarbij het de bedoeling is om meer punten te schieten dan je gemiddelde. De extra punten die je schiet bovenop je gemiddelde worden bijgehouden en degene die aan het eind van de competitie de meeste punten heeft, heeft gewonnen. Andersom geldt dat als je onder je gemiddelde schiet, het verschil afgetrokken wordt.

Kortom, wie heeft zich het beste verbeterd in deze competitie.

Voorafgaande aan de competitie dienen 3 uitslagen (30 pijlen per uitslag) per deelnemer ingeleverd te worden om het vaste gemiddelde te berekenen dat als grondslag voor dit handicap systeem dient.

Indien je het afgelopen seizoen hebt meegedaan in dezelfde discipline is dit niet nodig, bij twijfel informatie vragen bij de wedstrijdsecretaris.

Van oorsprong is dit een Engelse competitie, vandaar alle benamingen in het Engels.

De leeftijdscategorieën en afkortingen:
Y = YouthL = Lady’s 20-49 years
V = veterans > 49 years
G = Gents 20-49 years
V = veterans > 49 years


Boogklassen en afkortingen:
C = Compound
B = Barebow
L = Longbow
R = Recurve
Longbow is historisch en longbow bij elkaarA = <13 years
B = 13-16 years
C = 17-19 years
Deelnemende Verenigingen:

Achilles A.C.
Deventer A.C.
Eilandschutters
Geraldine A.C.
Handboogschutterij de Waert
Kirby Muxloe A.C.

MBSOV Noordkop.
Portsdown A.C.
Robin Hood
Sandefjord Bueskyttere
South Bay A.C.

Saense Handboogskutters
Swarte Skeepe
Trident Archery
Toxophilite Society

VAST
Voltreffers A.C.
Waterlandschutters


Verenigingen die ook willen deelnemen aan deze competitie kunnen contact opnemen met het secretariaat van hbsv Achilles.