HBSV Achilles Alkmaar

Koningsschieten 2018

27 Mei 2018 Koningsschieten bij HBSV Achilles

Ieder jaar op een zondag in mei wordt het koningsschieten bij HBSV Achilles georganiseerd. Dit zijn eigenlijk onze jaarlijkse clubkampioenschappen.
Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om in te schrijven via de site van hbsv Achilles. De oude manier, inschrijven via de inschrijflijst in de schiethal was ook mogelijk er hing een lijst waar de schutter zich kon aanmelden met eventueel één of meerdere introducees. Dit is de verzamelnaam voor het familielid, de vriend, de buurman, de ouders of grootouders die hun schutter aan willen moedigen om een van de titels te halen. De titels die dit jaar te behalen waren zijn: Prins en Prinses (hout), Hertog en Hertogin (recurve), Markies en Markiezin (compound), Graaf (barebow) Robin Hood en Lady Marion (jeugd hout), Jonkheer (jeugd recurve) en Baron (jeugd compound). (
De behaalde resultaten zijn => hier <= te vinden als u het snel wilt weten)

Stacks Image 10714

Wie van de Achillesleden gaat er meedoen in 2018? De inschrijvingen stroomden binnen, 71 schutters hadden zich ingeschreven en dit is een record aantal schutters. Rond 10:30 uur werd de wedstrijd geopend door onze voorzitter Jolanda Rose. Zij begroette de schutters en de wedstrijdsecretaris gaf uitleg over de reglementen van het koningsschieten. De eer om als scheidsrechter te fungeren werd toebedeeld aan Ron Stolk. Nog vóór nog de eerste pijl geschoten werd maakte Werner een groepsfoto van de deelnemers, omdat meedoen aan dit schietfestival volgens mij net zo leuk (of bijna zo leuk) is als winnen.

Stacks Image 10757

Het weer speelt altijd een grote rol bij een wedstrijd en ja hoor, het had vandaag niet beter kunnen zijn. Veel schutters droegen een korte broek, het clubshirt en een hoed of pet. Een zonnebril dragen was geen overbodige luxe. Parasols werden neergezet, gezellig de stoelen erbij of gewoon op het gras zitten. De schutters aan de schietlijn, de bogen achter de wachtlijn in het gras, de toeschouwers verdeeld over het grasveld of gezellig onder de veranda. Helemaal links de jeugd die samen op 18 meter gingen schieten. De volwassenen die hun doel op 25 meter moesten bereiken. Liefst nog in het geel natuurlijk want het competitie-element zat er wel in, iedereen had natuurlijk wel de wens om een titel te behalen!

Stacks Image 10761
Stacks Image 10763
Stacks Image 10769
Stacks Image 10772
Stacks Image 10774
Stacks Image 10776

Om 12:00 uur was de lunch klaar. De 10 vrijwilligers (leden, familie en niet-leden) maken een lunch klaar voor over 100 personen. Salades, broodjes, beleg, fruit, kaas, zelfs een broodje worst, het stond klaar, topcatering!

Verrassend voor de schutters was dat er geen tussenstanden werden opgehangen, de wedstrijdsecretaris wilde zo de spanning erin houden. De meeste schutters hadden zelf wel in de gaten of ze goed hadden geschoten of toch iets minder gepresteerd dan gewenst.
Maar…… waar zouden ze eindigen op de uitslagenlijst???

Stacks Image 10780
Stacks Image 10782

Om 13:00 uur begon de tweede ronde van de verschieting, wederom 25 pijlen, 12 rondes van 2 pijlen en tot slot de allerlaatste pijl. De scores werden vandaag dubbel geschreven, hierdoor heb je automatisch foutencontrole en geen enkel scorebriefje behoefde dan ook te worden nageteld. De scores konden dan ook snel worden ingevoerd. Taraa, dit jaar wederom verrassingen in de uitslagen, zou Fredériqué de titel keizerin halen? (reeds 2 x achter elkaar koningin). Zou Milenko koning worden? (vorig jaar wist hij de titel te behalen door slechts een kruisje (10) meer te schieten dan Martijn). Zou Jan weer Prins worden?

Stacks Image 10788
Stacks Image 10791
Stacks Image 10795

Iedereen zat in spanning te wachten wat de einduitslag zou worden, natuurlijk lekker genietend van het Koningsbier of een andere versnapering.
Ondertussen zijn de prijzen buiten op de tafel uitgestald en zoals gebruikelijk werden eerst de resultaten van de Postalverschieting bekend gemaakt en de bijbehorende certificaten uitgereikt.

Daarna was het eindelijk zover, de titels van het Koningsschieten werden bekend gemaakt:
Verrassende resultaten, iets minder verrassend was dat Fréderiqué Margret koningin werd en… omdat ze deze titel voor de 3e keer achtereen behaalde werd ze tevens
keizerin!!, (van harte gefeliciteerd dame :-)).
De Koning zat dit jaar in de compoundklasse, van harte gefeliciteerd Henk.
De titel van Hofnar werd dit jaar aan niemand toegekend. Geen bijzondere en extra grappige momenten, volgend jaar nieuwe kansen voor alle schutters.
De schutters kunnen genieten van een mooie wedstrijd dankzij de vele vrijwilligers. En mijn oprechte dank aan hen die helpen zodat deze dag een succes wordt.

Gudrun Visser
Wedstrijdsecretaris.

De uitslagen:
=> KLIK <= en de foto’s => KLIK <=

Stacks Image 10799